NST (No Sabemos Trigonometría)

(Publicat a La Comarca, l’1 d’agost de 2008)
La ignorància és una característica que es tendeix a ocultar. Si un no domina o no sap res d’una matèria calla o ho confessa en petit comité. Encara que sempre hi ha algun fatxenda que se les dóna de saberut i que sol fer el ridícul quan obre la boca –o desembeina la ploma. Per això sorprenia una mica veure pels carrers de Saragossa, el passat 4 de juliol, un centenar de persones, moltes d’edat provecta, amb una pancarta on feien gala de la seua ignorància. «No Hablamos Catalán», proclamava als quatre vents. Els transeünts esperaven que a continuació apareguera un altre grupet enarborant l’estendard de «No Sabemos Trigonometría», però no. Hi havia també banderes de la Comunitat i un grapat de joves amb fosques ulleres proclamant l’obvietat que «En el Reino (és constitucional aquesta denominació?) de Valencia hablamos valenciano y castellano». Tal i com diu la real Academia de la Lengua el valencià és «Variedad del catalán, que se usa en gran parte del antiguo reino de Valencia y se siente allí comúnmente como lengua propia», definició corroborada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
A l’ombra d’aquesta plataforma que reivindica desacomplexadament la ignorància, n’han sorgit com a mínim un parell: «Plataforma No Hablamos Castellano» (http://nohablamoscastellano.blogspot.com) que, en contra del que diuen les autoritats lingüístiques, reivindica que la variant del castellà que es parla a Aragó és «Aragonés sureño». L’altra, bastant passada de voltes, s’anomena «No Hablamos Suomi» (http://nohablamossuomi.wordpress.com).
Sembla que el signe dels temps és proclamar allò que ignorem, manifestant-nos si cal pels carrers amb el cap ben alt. Jo crec que continuaré en la meua línia, aprenent dels que en saben i dient, a qui ho vulgui sentir, que jo sí que tinc la sort de parlar català, castellà i una mica d’anglès.

Si-perdem_nativaApatxe

2 thoughts on “NST (No Sabemos Trigonometría)

  1. Retroenllaç: En defensa pròpia | L'esmolet

  2. Retroenllaç: C. Terès: En defensa pròpia - La Franja

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.