Tots volem el mateix

«Per què escrius quasi sempre en català ‘de Barcelona’ (sic) i no en lo nostre?». Esta pregunta me l’han feta persones de bona fe, a qui encara els molesta que l’idioma que parlem los matarranyencs s’anomene filològicament català. M’ho pregunten obertament perquè em tenen confiança, ja que puc entendre per què designen la nostra llengua com a “xapurriau”, un terme acientífic i despectiu que sol usar-se en llocs on es parla un idioma diferent del majoritari. (Trobem “chapurreados” a Astúries, Zamora o Lleó, per exemple.) Jo sempre els dic que tant se val el nom, la qüestió és que el parlen. Alguna d’estes persones ha acabat enraonant en castellà als fills, tot i que la majoria segueixen emprant lo català —sota el pseudònim de xapurriau— com a llengua familiar.

Pergamí-Rafels-1371-web

Pergamí de Ràfels de l’any 1371, escrit en català, la llengua que es parlava al Matarranya en aquell temps i que ha perdurat fins els nostres dies. / Extret de: Javier Giralt i Maite Moret “El català del segle XIV en textos notarials del Matarranya”, Prensas de la Universidad de Zaragoza, 2018.

Per a respondre’ls, sempre faig l’analogia amb lo castellà. Los faig veure que els alcanyissans, los sevillans o els canaris tampoc usen la seua modalitat oral per a escriure, sinó que fan servir el model estàndard. Això no treu que, en obres de creació literària, siga habitual valdre’s de paraules o expressions locals que il·lustren i enriqueixen lo text.
La llengua m’agrada tota sencera, i per això em fa feliç escoltar persones de Xàtiva, de Perpinyà, de Sa Pobla o de Santa Eugènia de Ter. També disfruto de les variants del castellà, que són tantes i tan diverses —molt més que les nostres. Tenim amics cubans, argentins i de moltes parts d’Espanya, i és un plaer sentir-ne l’accent, les paraules desconegudes i les frases fetes —sobretot quan parlen entre ells, que no els cal fer-se entendre per nosaltres.
Per això, benvinguts tots els que s’associen per a mantenir viu l’idioma propi amb totes les seues peculiaritats. I no perdem de vista que totes les llengües —també el castellà—, quant més amples són, més fortes es fan. I més possibilitats tenen de sobreviure.

Columna «L’esmolet». Publicada a tempsdefranja.org l’abril de 2018

2 thoughts on “Tots volem el mateix

  1. Lo primero decir que el termino CHAPURRIAU no es despectivo. Es una palabra con
    un contenido que implica su ser constitutivo en cuanto que tiene una base fundacional catalana y luego se añadieron influencias del Romance Aragonés del Mozarabe, Español y Valenciano
    Mi Chapurriau de Fondespala y la Surullera es el de mi padre y mi madre por lo tanto no me siento mal con mi CHAPURRIAU

    • Bé, jo, pobre de mi, només em limito a fer cas del que diuen totes les universitats del món, la de Saragossa la primera. Lo terme ‘chapurriau’ se’l van inventar los funcionaris que venien als nostres pobles referint-se al castellà tan dolent que parlaven los nostres antepassats, i al final se mos va quedar lo malnom. Ja saps que pels pobles castellans encara mos diuen (sense mala intenció) “los del chapurreau”. Lo fet que no mos haiguen ensenyat la nostra llengua a l’escola en tots los seus registres (no només los domèstics, sinó tamé los tècnics, literaris, etc.) ha fet la resta de la faena. D’este fenomen los sociolingüistes en diuen diglòssia (“Situació sociolingüística en què dos idiomes o parlars són usats amb valor social diferent: l’un és usat per a funcions formals, generalment en l’ús escrit, enfront de l’altre, que és usat per a funcions informals, bàsicament orals”). Però, com sostinc a n’este escrit, lo que jo vull és que, al marge del nom que li donéssem, lo transmeten als fills.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.