Coses que no cal dir

La Comarca, columna «Viles i gents», 24 de maig de 2013

El columnista anava a escriure contra el creacionisme (la creença que l’evolució no existeix, sinó que les espècies han estat creades tal com són), però no; pensa que no cal perquè l’absurditat de la cosa cau pel seu propi pes.
Com a segona opció volia rebatre l’altre creacionisme, és a dir, el que sosté que alguns idiomes naixen com bolets a cada vila, a la boca de cada individu, si convé. Però —ha pensat—tampoc cal. Si algú vol saber la veritat de les coses hi ha llocs excel·lents on informar-se: a qualsevol universitat, per exemple. L’humil columnista no disposa de l’espai, del temps, de la formació ni la paciència necessaris per a embrancar-se en polèmiques tramposes, en diàlegs de sords. El que sí que intenta el columnista és tenir el sentit comú d’escoltar als que en saben i mirar sense apriorismes la realitat que l’envolta.
Entretant, seguirà escrivint tant en la seua llengua catalana (d’Aragó i d’arreu on es parla) com en la castellana, que per això té la fortuna de ser feliç usuari de dos idiomes magnífics, d’àmplia literatura i producció cultural. Continuarà parlant el català sense parar esment dels límits autonòmics, intercanviant correus electrònics amb lectors aragonesos, valencians, catalans o balears. El que puguin dir els «creadors» de llengües, per llargues i agressives que siguen les seues diatribes (quasi sempre en castellà i per escrit, perquè si no, passa que tothom pot comprovar què allò que parlen —a la ràdio, per exemple— no és altra cosa que català), són només paraules sense contingut, conceptes que es desfan davant la realitat com una bola de neu sobre el caliu. El caliu de la raó.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.