El català perviu a Aragó. Manifest de l’Àrea de Filologia Catalana de la Universitat de Saragossa

(Traducció pròpia, amb assessorament d’Artur Quintana. La versió original en castellà és a sota)

Els professors de l’àrea de Filologia Catalana de la Universitat de Saragossa, Maria Rosa Fort, Javier Giralt, Maria Teresa Moret, davant la presentació pública de l’Avantprojecte de “Ley de uso, proteción y promoción de las lenguas y modalidades lingüísticas propias de Aragón” i la preocupació per la seva futura aplicació, manifesten que:

1. La comunitat científica reconeix el català com a llengua parlada a la Franja d’Aragó (que comprèn zones de les comarques de la Ribagorça, la Llitera, Baix Cinca, Baix Aragó-Casp, Matarranya i Baix Aragó), la mateixa que s’usa al Principat d’Andorra, a Catalunya, a la Comunitat Valenciana, a les Illes Balears, al Carxe, a l’Alguer (Itàlia) i al Rosselló (França).

2. El català forma part del patrimoni lingüístic i cultural de la Comunitat Autònoma d’Aragó.

3. Les investigacions que s’han realitzat fins ara a la Universitat de Saragossa sobre el català a Aragó, ratifiquen que a la Franja d’Aragó s’ha parlat i es parla català.

4. És il·lògic pretendre legislar sobre una llengua sense nom, que es presenta a L’Avantprojecte de Llei amb el circumloqui “lengua aragonesa hablada en el área oriental de la Comunidad Autónoma”.

5. Lamenten profundament que el Govern d’Aragó no doni cap crèdit al treball seriós i rigorós desenvolupat pels professors de l’àrea de Filologia Catalana de la Universitat de Saragossa, els quals, a més, sempre han col·laborat i assessorat en matèria lingüística les institucions autonòmiques, comarcals i locals sempre que els ho han requerit.

6. Amb aquesta nova llei, el català està mancat del reconeixement mínimament exigible per a la seva protecció, promoció i difusió, i que el seu ensenyament és l’única mesura immediata per a assegurar-ne la normalització.

Saragossa, 26 de juny de 2012

—————

(Text original, en castellà)

El catalán pervive  en Aragón

Los profesores del área de Filología Catalana de la Universidad de Zaragoza, María Rosa Fort, Javier Giralt, María Teresa Moret, ante la presentación pública del Anteproyecto de Ley de uso, protección y promoción de las lenguas y modalidades lingüísticas propias de Aragón y la preocupación por su futura aplicación, manifiestan que:

1. La comunidad científica reconoce el catalán como lengua hablada en la Franja de Aragón (que abarca zonas de las comarcas de La Ribagorza, La Litera, Bajo Cinca, Bajo Aragón-Caspe, Matarraña y Bajo Aragón), la misma que se utiliza en el Principado de Andorra, en Cataluña, en la Comunidad Valenciana, en las Islas Baleares, en el Carxe, en Alguer (Italia) y en el Rosellón (Francia).

2. El catalán forma parte del patrimonio lingüístico y cultural de la Comunidad Autónoma de Aragón.

3. Las investigaciones que se han realizado hasta ahora en la Universidad de Zaragoza sobre el catalán en Aragón, ratifican que en la Franja de Aragón se habló y se habla catalán.

4. Es ilógico pretender legislar sobre una lengua sin nombre, que se presenta en el Anteproyecto de Ley con el circunloquio “lengua aragonesa hablada en el área oriental de la Comunidad Autónoma”.

5. Lamentan profundamente que el Gobierno de Aragón no dé crédito alguno al trabajo serio y riguroso desarrollado por los profesores del área de Filología Catalana de la Universidad de Zaragoza, quienes, además, siempre han colaborado y asesorado en materia lingüística a las instituciones autonómicas, comarcales y locales que así se lo han requerido.

6. Con esta nueva ley, el catalán carece del reconocimiento mínimamente exigible para su protección, promoción y difusión, y que su enseñanza es la única medida inmediata para asegurar su normalización.

Zaragoza, 26 de junio de 2012

One thought on “El català perviu a Aragó. Manifest de l’Àrea de Filologia Catalana de la Universitat de Saragossa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.