La utilitat dels sentiments

(La Comarca, columna «Viles i Gents», 11 de març de 2011)

En un món sense sentiments, només hi existirien unes poques llengües, si no una de sola. La inutilitat de mantenir uns codis diferents per a una mateixa funció, comunicar-se, faria inviable la supervivència dels idiomes amb menys parlants. Tothom abandonaria les paraules que hauria heretat dels pares, les que descriuen les coses, les plantes, els barrancs, les muntanyes… Al parlament Europeu ningú reclamaria l’oficialitat de cap altra llengua que l’anglès, i al Senat espanyol s’estalviarien el disgust de sentir una volta a l’any altra cosa que castellà –sempre i quan, seguint aquest utilitarisme, l’anglès no s’hagués imposat com a llengua única.
Però vet aquí que les persones som alguna cosa més que càlcul pragmàtic. Vet aquí que ens estimem les coses, els animals, fins i tot les altres persones, encara que no ens siguin d’utilitat evident. A moltes novel·les de ciència ficció, de les quals vaig ser-ne àvid lector als meus anys tendres, aquest món perfecte (feliç?) ja hi existeix. Només cal llegir I Robot, d’Isaac Asimov, i constatar que els androides no tindran aquests problemes. Per això, per a gaubança dels utilitaristes, és possible que algun dia les màquines ens substitueixin i s’acabi així la despesa absurda de traductors i intèrprets. Els pirats com jo s’entretindran mirant vídeos on els antics s’hi expressaran amb entranyables però incomprensibles paraules.
L’altre dia, ma filla gran va cridar-me perquè al canal de notícies 3/24 hi havia una locutora parlant en una mena de català, tan estrany que li venia just d’entendre’l. Era el bloc informatiu diari en aranès. Li vaig explicar alguna cosa sobre aquesta variant de l’occità, llengua emprada pels trobadors dels segles XI fins principis del XV; no solament a Occitània, sinó també a Catalunya i el nord d’Itàlia. Vaig tornar a la feina mentre sentia de fons la música del parlar d’Oc. En el futur uniforme somniat pels al·lèrgics al “pinganillo”, el color d’aquelles paraules s’haurà esborrat definitivament.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s