Qui defensa el patrimoni?

(Publicat a El Periódico de Aragón, 3 de juliol de 2009)

En plena maquetació de l´antologia Roda la mola. Poesia del Baix Aragó de llengua catalana dels orígens als nostres dies, a cura d´Artur Quintana i editada per l´Instituto de Estudios Turolenses, sóc requerit per donar la meua opinió sobre la Llei de Llengües. Quina coincidència! Aquest llibre és una prova fefaent que la llengua catalana forma part fonamental del patrimoni cultural aragonès. És obra de totes les generacions que l´han transmès, dels nouvinguts que l´han adoptada com a pròpia per respecte a la comunitat que els ha acollit. És la nostra manera d´entendre el món, d´anomenar les coses, els afectes, les sensacions. I volem que sigue també vehicle de coneixement, que entri a les escoles i universitats amb el rang que mereix. Només així podrà sobreviure en aquesta època de globalització.

Als que vivim a la Franja ens costa d´entendre perquè l´opinió publicada aragonesa s´aferra al conflicte de les obres d´art sacre de l´antic bisbat de Lleida i, en canvi, a penes s´immuta davant la dissolució irremissible de les dues llengües pròpies i històriques. La Llei de Llengües, que encara no conec, hauria de garantir l´ensenyament del —i en el— nostre idioma als territoris on es parla. Si no és així potser la generació dels nostres fills serà la darrera que l´utilitzi. Si deixem perdre aquest patrimoni, no podrem enviar la Guàrdia Civil a recuperar-lo.

Nota: Em van trucar del Periódico de Aragón –Antonio Ibáñez, concretament– per què fes un petit escrit en català sobre el projecte de llei de Llengües presentat pel PSOE aquells dies. M’ho van dir a les 20 h i l’havia d’enviar a les 22 h. Vaig fer el que vaig poder: els tòpics de sempre i sense conèixer la proposta de llei més que per referències, sovint contradictòries. Massa responsabilitat per al que, segons m’han dit, és el primer text en català publicat a El Periódico de Aragón.

Llegir al web de El Periódico de Aragón (amb comentaris inclosos)

Anuncis

2 thoughts on “Qui defensa el patrimoni?

  1. Felicitats! Ara ja només hem d’esperar els segons, tercers, quarts… textos en català i aragonès a El Periódico. I hem d’anar a pel primer en català de l’Heraldo.

  2. Jo tampoc sabia que t’havien publicat este article en català. Crec que vas fer un escrit intel·ligent, apostant pel patrimoni literari, en lo poc temps que te van donar.
    Enhorabona. L. G.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s